Ellensúlyozható a jövő évben eltűnő lakástámogatások hatása?

2023. 08. 02.

Az elkövetkező évtől jelentős átalakításokat hoz a lakástámogatási rendszer, amelyek hatással lehetnek a lakásvásárlást tervező családok pénzügyi helyzetére is. Az átalakulás eredményeként számos jelenlegi kedvezmény megszűnik, miközben másoknál az elérhető támogatás összege növekedhet. Különösen nagyobb településeken élő családok kerülhetnek hátrányos helyzetbe, ha a lakásárak nem csökkennek lényegesen.

De hogyan is változnak a lakástámogatások pontosan 2024-ben?

A kormány tervei szerint a lakástámogatási rendszer jelentős változásokon megy keresztül a jövő év elejétől. Bizonyos támogatási lehetőségek megszűnnek, másoknál pedig szigorodnak az igénylési feltételek. Ugyanakkor néhány családi támogatás összege növekedni fog jövőre.

A lakástámogatási rendszer 2024-től a következőképpen alakul át:

  • Az 5 ezer főnél népesebb településeken megszűnik a CSOK támogatás.
  • A CSOK megszűnésével a családok elveszítik az illetékmentességet és az áfa-visszatérítési támogatást is.
  • A Babaváró hitel elérhetőségét életkor alapján szigorítják. A házaspár hölgy tagja jövőre már legfeljebb 30 éves lehet. (Jelenleg az igénylés időpontjában nem lehetett betöltött 41 éves.)
  • Az 5 ezer főnél kisebb településeken emelik a családi otthonteremtési kedvezmény maximális összegét.
  • A Babaváró hitel maximális összege 10 millió forintról 11 millió forintra emelkedik.

soroush-karimi-Mx5kwvzeGC0-unsplash.jpg (2.35 MB)

Aki vár a lakásvásárlással, az akár több tízmillió forintot is veszíthet

Tekintsünk meg egy példát arról, milyen hatással lehet a döntésünk, ha valaki inkább 2024-ben vásárolna lakást. Vegyük példának azt az esetet, ahol egy család 50 millió forintért szeretne vásárolni egy használt lakást Nyíregyházán. A családnak van 15 millió forint önerője, a fennmaradó összeget hitelből és támogatásokból finanszíroznák. A pár jövedelme kielégítő, és képes lenne a hitel törlesztőrészletét fizetni. A páros házas, a hölgy 35 éves, már van egy gyermekük, és terveznek még egyet.

A jelenlegi helyzetben a család jogosult 1,43 millió forint CSOK támogatásra, és emellett felvennék a 10 millió forint Babaváró hitelt és 10 millió forintot egy 3 százalékos kamatozású támogatott hitelből. A vásárláshoz tehát csak 13,57 millió forint piaci hitelre lenne szükségük, ami jelenlegi kamatlábakkal 8,5 százaléktól indul.

Ha mindkét kölcsönt 20 éves futamidővel veszik fel, akkor a havi összes törlesztőrészlet 219 057 forint lenne, és a két évtized alatt a hitelre 52 573 609 forintot fizetnének vissza.

Az illetéket sem szabad elfelejteni, amit a családnak nem kellene fizetnie, ha CSOK-ot is igényelnek a lakás vásárlásához. Ebben az esetben további 2 millió forint pénzügyi előnyt jelentene. Így a lakásvásárlás teljes költsége - önerő, hitel törlesztés és illeték együttesen – 67 573 609 forint lenne két évtized alatt.

A család 2024-ben nem jogosult a CSOK támogatásra, mivel a kiszemelt lakás egy nagyobb településen van. Ennek eredményeként a 3 százalékos támogatott hitel és az illetékmentesség is elérhetetlen marad. A Babaváró hitel új életkori korlátja sem felel meg a pár számára, így a kamatmentes kölcsönt sem vehetik igénybe 2024-ben. (Ha a babájuk már úton van az igénylés időpontjában, még mindig jogosultak lehetnek a támogatásra 2024-ben.)

Ezért csak a piaci kamatozású, 8,5%-os hitel marad, ami 35 millió forintot tesz ki a család számára. Ennek törlesztőrészlete 20 éves futamidővel 303 738 forint lenne. A hitel összesen 72 897 152 forintba kerülne visszafizetésre.

Végül is a lakásvásárlás teljes költsége - önerő, hitel törlesztés és illeték együtt – 89 897 152 forint lenne a két évtized alatt.

Ebből a szélsőséges példából láthatjuk, hogy a család akár 22 323 542 forintot is megtakaríthat, ha még idén választja a lakás megvásárlását.

 

Mekkora árcsökkenés képes ellensúlyozni a támogatások megszűnését?

Ne feledkezzünk meg a lakásárak esetleges változásáról sem, hiszen sokak szerint az elkövetkező időszakban csökkenés várható ezen a területen. Vizsgáljuk meg, hogy az előző példában szereplő esetben mekkora mértékű árcsökkenés lenne szükséges a 22 millió forintos pénzügyi különbség ellensúlyozásához.

Nyilvánvaló, hogy a család helyzete javulna, ha a lakás vételára csökkenne, mivel kevesebb piaci kamatozású hitelre lenne szükségük. De sajnos a válasz aggasztó: a jelenlegi 50 millió forintos ház árának mintegy 39,5 millió forint alá kellene süllyednie ahhoz, hogy az 2023-as és 2024-es vásárlás összköltsége megegyezzen.

Ekkora árcsökkenés esetén a családnak 24,5 millió forintos lakáshitelre lenne szüksége, és a teljes visszafizetendő összeg - az illetéket is beleszámolva - megegyezne a támogatások és hitelkamatok eredeti összköltségével.

Ez gyakorlatilag egy 20 százalékos árcsökkenésnek felelne meg, ami egy év alatt rendkívül drasztikus összeomlást jelentene. Érdemes megemlíteni, hogy a 2022 második felében az ingatlanpiaci árak mintegy 5 százalékkal csökkentek, az idei első negyedévben pedig már áremelkedést tapasztaltak.

jessica-rockowitz-6c4Uhhe68yQ-unsplash.jpg (7.91 MB)

 

A kamatlábak csökkenése is enyhíthet a nagyobb finanszírozási igényen

Sokan az új piaci lakáshitelek kamatának csökkenését várják, és ennek reményében várnak a lakáscéljaik megvalósításával. Ez egy reális forgatókönyv, mivel az infláció és a referencia kamatlábak csökkenésével jó eséllyel a hitelkamatok is mérséklődni fognak. De a kérdés az, hogy mekkora mértékű kamatcsökkenés lenne szükséges a támogatások kivezetésének ellensúlyozásához?

Sajnálatos módon itt sem hozhatunk túl jó híreket: a piaci lakáshitelek kamatlábának 3,99 százalékra kellene csökkennie ahhoz, hogy a várakozásoknak ne legyenek pénzügyi következményei. Ennek eredményeként a 35 millió forintos hitel összege elérné a megfelelő szintet a havi törlesztőrészletek szempontjából. Ettől jelenleg messze vagyunk.

Ugyanakkor nem teljesen elképzelhetetlen ez a kamatláb, mivel néhány évvel ezelőtt már voltak olyan időszakok, amikor ilyen feltételekkel lehetett piaci hitelt igényelni. Azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy ilyen nagy mértékű kamatcsökkenés lehetővé teszi a korábbi, magasabb kamatozású hitelünk lecserélését is. Tehát a magas költségeket nem szükséges 20 évig viselni, és ezt a lehetőséget a korábbi hitelfelvevők is ki tudják használni hitelkiváltással.

Összefoglalva, a jövő évi lakástámogatások tervezett változásai komoly pénzügyi hatással lehetnek a lakásvásárlók és eladók számára egyaránt. Az átalakulások miatt érdemes minden érintettnek elgondolkodni azon, hogy miként lehet a legjobban kihasználni a jelenlegi kedvező helyzetet.

Azoknak, akik még a lakásvásárlás előtt állnak, érdemes sürgősen cselekedniük. Ahogy láthattuk, a jelenlegi időpont sokkal előnyösebb lehet a lakásvásárlás szempontjából, mint a következő év. A lakásárak esetleges változásával és a támogatások megszűnésével számolva, azok járnak jobban, akik időben elindítják a vásárlási folyamatot. Az elhalasztás hosszú távon több tízmillió forintos veszteséget is eredményezhet.

Az ingatlanok eladóinak is érdemes mihamarabb lépniük. A piacra dobás időzítése kiemelkedően fontos lehet ahhoz, hogy az ingatlan eladási ára még a változások előtt megtérüljön. A támogatások megszűnésével és az árak esetleges változásával érdemes előretekinteni.

Az érdekelt felek minden esetben nyugodtan fordulhatnak a Balansz Ingatlanstúdió szakértőihez. A vállalat magasan képzett csapata mind az eladóknak, mind a vásárlóknak személyre szabott tanácsokkal és segítséggel szolgál a megfelelő döntés meghozatalában. Ne habozz, lépj most, hogy kiaknázhasd a jelenlegi helyzet előnyeit, és értékes pénzügyi előnyökhöz juthasson a lakásvásárlás vagy eladás során.

 

Forrás: Link

 
Korábbi bejegyzések
A legfontosabb tudnivalók a 2024-es CSOK Pluszról

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es CSOK Pluszról

A városi CSOK helyébe 2024-től a CSOK Plusz lép, mely egy új, kedvezményes hitelként fog szolgálni a családok számára. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb részleteket és feltételeket, hogy minden érdeklődő könnyen eligazodjon a programban.

Hogyan Válassz Megfelelő Ingatlanközvetítőt?

Hogyan Válassz Megfelelő Ingatlanközvetítőt?

Az ingatlanvásárlás vagy eladás egy rendkívül összetett folyamat lehet, amely során kulcsfontosságú tényező a megfelelő ingatlanközvetítő kiválasztása. Az ingatlanszakértő olyan szakember, aki mély ismerettel rendelkezik a helyi ingatlanpiacról, és hatékonyan támogathat téged az ingatlan megtalálásában vagy értékesítésében. De milyen szempontok szerint találhatod meg a legmegfelelőbb ingatlank...

Az Ideális Otthon: Ahol a Szívünk és a Funkció Találkozik

Az Ideális Otthon: Ahol a Szívünk és a Funkció Találkozik

Az otthon szent terület. Egy hely, ahol a reggelek kávéja és a családi vacsorák egyaránt hajlékra lelnek. De mik teszik valóban "ideálissá" az lakóházat? Ez egy olyan egyensúly kérdése, ahol a szívünk vágyai és a mindennapi funkciók összeérnek. Az előszűrés pontossága pedig éppen ebben segít.

Kreatív lakberendezési ötletek kis helyekre

Kreatív lakberendezési ötletek kis helyekre

Az életvitelünk és lakhatási szokásaink változnak, és sokan választanak kisebb lakásokat, amihez időnként kreatív megoldásokra van szükség. Ezért érdemes bevetni néhány praktikus trükköt, amelyekkel kis lakásod maximálisan kihasználhatod. Legújabb blogunkban megosztunk veletek néhány kreatív lakberendezési ötletet, amelyek segítségével akár a legkisebb helyeket is stílusosan és funkcionálisan ber...

Horváth Sára
Horváth Sára
Ügyvezető
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára. még több
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára.
Telefonszám +36 70 555 0212 E-mail sara@balanszingatlan.hu Iroda 4400 Nyíregyháza, István utca 32.
Komplex szolgáltatásaink
Az Ön érdekében!
Szolgáltatásaink
Munkatársaink
Ingatlan szakemberek
Ingatlanszakértőink