Elkérheti az ingatlanközvetítő az okmányokat?

2023. 05. 11.

Bár ingatlanszakértőink viszonylag ritkán találkoznak a jelenséggel, időről-időre azonban egy-egy mutatás folyamán mégis felmerül a kérdés; vajon az ingatlanszakértő elkérheti az okmányokat? A következő blogunkban ennek járunk utána.

Az Opinio reprezentatív közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság közel 50%-a nem tudja, hogy az ingatlanközvetítőknek kötelező elkérniük az okmányokat és átvilágítani az ügyfeleket a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzése érdekében. A felmérésből az is kiderült, hogy a vásárlók többsége nem szívesen adja oda az okmányait az ingatlanosoknak, ugyanakkor nyitott lenne egy olyan megoldásra, ahol saját maga végezhetné el telefonjával az ügyfél-átvilágítást.

2.png (1.30 MB)

A törvény előírja, hogy minden ingatlanfejlesztéssel, -üzemeltetéssel és -kezeléssel foglalkozó vállalat és ingatlanközvetítő cég köteles megfelelni az ügyfél-átvilágítási és kockázatértékelési kötelezettségnek. Az új szerződések esetében a szolgáltatóknak kötelessége ellenőrizni az ügyfelek személyes okmányait, másolatot készíteni róluk, valamint a tényleges tulajdonosi nyilatkozatot is követelni és az összes adatot rögzíteni és nyilvántartani. Ha ezeket figyelmen kívül hagyják, akkor semmilyen bérleti, üzemeltetési vagy adásvételi szerződést nem lehet megkötni.

3.png (1012 KB)

Az ingatlanközvetítőink számára mindig az ügyfelek biztonsága az elsődleges prioritás, ezért kiemelten fontos számunkra az eladók és vevők védelme, amelyet csak a szabályok szigorú betartásával lehet garantálni. Ez a megközelítés nem csak a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzését szolgálja, hanem a lakosság bizalmának megnyerését is eredményezi az ingatlanpiac iránt.

 
Korábbi bejegyzések
10 tipikus hiba, amelyet el kell kerülni az ingatlanvásárlásnál

10 tipikus hiba, amelyet el kell kerülni az ingatlanvásárlásnál

Az életben kevés olyan fontos döntés van, mint egy ingatlan megvásárlása. Az izgatottság és az újdonság varázsa sok esetben figyelmetlenné teszi az érdeklődőket, emiatt pedig szinte nincs olyan, aki ne követne el valamilyen tipikus hibát, melyek hátrányosan befolyásolják a döntésüket. Legújabb blogunkban összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni az ingatlanvásárlás sor...

Így zajlik nálunk egy értékbecslés

Így zajlik nálunk egy értékbecslés

Számos okból cserélhetnek gazdát az ingatlanok, lehet szó öröklésről, vagyonmegosztásról, adás-vételről vagy akár ajándékozásról is, egy azonban minden esetben közös – egy rosszul megállapított érték akár több milliós veszteséget is eredményezhet. Éppen ezért fontos minden esetben szakértői segítségét kérni, így teljesen biztosak lehetünk lakásunk, házunk, telkünk, esetleg üzlethelységünk értékébe...

Hogyan határozzuk meg egy ingatlan árát?

Hogyan határozzuk meg egy ingatlan árát?

Minden megbízásnál ez első lépések között egyeztetünk az ügyféllel az eladni kíván ingatlan áráról. A pontosan meghatározott árnak azonban igen sok összetevője van, amit gyakran az eladók csak nehezen tudnak egyedül megugrani, jól jöhet tehát egy ingatlanszakértő segítsége. Ebben a blogban a reális ár meghatározásához adunk egy kis segítséget.

Lakóingatlan - az üzleted otthona

Lakóingatlan - az üzleted otthona

Az ingatlan befektetés mindig megtérül, ha pedig ilyen szemmel keresgélünk igazi kincseket is kifoghatunk ha Nyíregyházán keresünk eladó házat, vagy lakást befektetési célra. De vajon milyen lehetőségeink vannak ha nem szeretnénk albérletkiadással foglalkozni? A következőkben erre gyűjtöttünk össze néhány ötletet.

Horváth Sára
Horváth Sára
Ügyvezető
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára. még több
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára.
Telefonszám +36 70 442 0922 E-mail sara@balanszingatlan.hu Iroda 4400 Nyíregyháza, István utca 32.
Komplex szolgáltatásaink
Az Ön érdekében!
Szolgáltatásaink
Munkatársaink
Ingatlan szakemberek
Ingatlanszakértőink