Hogyan határozzuk meg egy ingatlan árát?

2023. 01. 25.

Minden megbízásnál ez első lépések között egyeztetünk az ügyféllel az eladni kíván ingatlan áráról. A pontosan meghatározott árnak azonban igen sok összetevője van, amit gyakran az eladók csak nehezen tudnak egyedül megugrani, jól jöhet tehát egy ingatlanszakértő segítsége. Ebben a blogban a reális ár meghatározásához adunk egy kis segítséget.

Minden ingatlan annyit ér, amennyit fizetnek érte!

Ez azonban csak részben igaz. Az elmúlt hónapok pörgős ingatlanpiaci változásai jelentős átalakulásokat hoztak az árazás tekintetében is. így esett az, hogy többször szinte irreálisan magas áron keltek még a sok esetben oly lebecsült Vasvári Pál utcai minigarzonok is.

Persze minden ingatlan adás-vételi folyamat más és más, így elkerülhetetlen az, hogy eltérés adódjon ügylet és ügylet, ár és ár között, még ha ránézésre a két ingatlan hasonló paraméterekkel rendelkezik is.

Jó, de akkor mégis hogyan tudunk reális árat meghatározni?

Az ingatlan értékének meghatározásához többféle módszert is használhatunk. A legegyszerűbb talán, ha a környékünkön egy hasonló paraméterű eladósorban lévő ingatlan árát vesszük alapul. Ezzel egy hozzávetőleges árat kaphatunk. Ezt az ármeghatározást veszik alapul az értékbecslés folyamán is, hiszen a fajlagos árat, azaz négyzetméter árat úgy számolják ki, hogy a szomszédos ingatlanok árát szokták visszaosztani az ingatlanok alapterületével. Ha ezzel az árral szorozzuk be az ingatlanunk alapterületét, máris egy becsült értéket kapunk az ingatlanunk árát illetően.

blake-wheeler-zBHU08hdzhY-unsplash.jpg (1.99 MB)

Bárcsak ilyen egyszerű lenne…

Könnyű dolguk lenne az értékbecslőknek, ha pusztán ennyi adatból meg tudnák határozni egy ingatlan értékét, azonban ez azért egy jóval összetettebb folyamat. A két ingatlan ára közt igen jelentős eltérést okozhat ugyanis az építési évek közötti eltérés, az ingatlan állapota, az épület alapanyaga, a kilátás, sőt a központtól mért távolság is. Ez az oka például annak is, hogy két Örökösföldi panellakásnak sem ugyanaz az ára. A reális érték meghatározása bizony nem egy könnyű feladat pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy minden vevőnek más az, ami fontos. Aki például családi házat keres Nyíregyháza csendesebb környékén, vagy akár az agglomerációban, annak kevésbé fontos a belváros közelsége.

Kérj tőlünk segítséget!

Így nézve a reális érték meghatározása nem is olyan egyszerű, viszont ingatlanszakértőink örömmel állnak a rendelkezésére. A nyíregyházi ingatlanpiac alapos, átfogó ismeretének köszönhetően naprakész tudással rendelkezünk az ingatlanárakat illetően ráadásul – mivel nap, mint nap találkozunk Nyíregyházi és környékbeli ingatlanokkal – az ármeghatározásban is a segítségedre lehetünk.

Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

 
Korábbi bejegyzések
A legfontosabb tudnivalók a 2024-es CSOK Pluszról

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es CSOK Pluszról

A városi CSOK helyébe 2024-től a CSOK Plusz lép, mely egy új, kedvezményes hitelként fog szolgálni a családok számára. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb részleteket és feltételeket, hogy minden érdeklődő könnyen eligazodjon a programban.

Hogyan Válassz Megfelelő Ingatlanközvetítőt?

Hogyan Válassz Megfelelő Ingatlanközvetítőt?

Az ingatlanvásárlás vagy eladás egy rendkívül összetett folyamat lehet, amely során kulcsfontosságú tényező a megfelelő ingatlanközvetítő kiválasztása. Az ingatlanszakértő olyan szakember, aki mély ismerettel rendelkezik a helyi ingatlanpiacról, és hatékonyan támogathat téged az ingatlan megtalálásában vagy értékesítésében. De milyen szempontok szerint találhatod meg a legmegfelelőbb ingatlank...

Az Ideális Otthon: Ahol a Szívünk és a Funkció Találkozik

Az Ideális Otthon: Ahol a Szívünk és a Funkció Találkozik

Az otthon szent terület. Egy hely, ahol a reggelek kávéja és a családi vacsorák egyaránt hajlékra lelnek. De mik teszik valóban "ideálissá" az lakóházat? Ez egy olyan egyensúly kérdése, ahol a szívünk vágyai és a mindennapi funkciók összeérnek. Az előszűrés pontossága pedig éppen ebben segít.

Ellensúlyozható a jövő évben eltűnő lakástámogatások hatása?

Ellensúlyozható a jövő évben eltűnő lakástámogatások hatása?

Az elkövetkező évtől jelentős átalakításokat hoz a lakástámogatási rendszer, amelyek hatással lehetnek a lakásvásárlást tervező családok pénzügyi helyzetére is. Az átalakulás eredményeként számos jelenlegi kedvezmény megszűnik, miközben másoknál az elérhető támogatás összege növekedhet. Különösen nagyobb településeken élő családok kerülhetnek hátrányos helyzetbe, ha a lakásárak nem csökkennek lény...

Horváth Sára
Horváth Sára
Ügyvezető
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára. még több
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára.
Telefonszám +36 70 555 0212 E-mail sara@balanszingatlan.hu Iroda 4400 Nyíregyháza, István utca 32.
Komplex szolgáltatásaink
Az Ön érdekében!
Szolgáltatásaink
Munkatársaink
Ingatlan szakemberek
Ingatlanszakértőink