Hogyan határozzuk meg egy ingatlan árát?

2023. 01. 25.

Minden megbízásnál ez első lépések között egyeztetünk az ügyféllel az eladni kíván ingatlan áráról. A pontosan meghatározott árnak azonban igen sok összetevője van, amit gyakran az eladók csak nehezen tudnak egyedül megugrani, jól jöhet tehát egy ingatlanszakértő segítsége. Ebben a blogban a reális ár meghatározásához adunk egy kis segítséget.

Minden ingatlan annyit ér, amennyit fizetnek érte!

Ez azonban csak részben igaz. Az elmúlt hónapok pörgős ingatlanpiaci változásai jelentős átalakulásokat hoztak az árazás tekintetében is. így esett az, hogy többször szinte irreálisan magas áron keltek még a sok esetben oly lebecsült Vasvári Pál utcai minigarzonok is.

Persze minden ingatlan adás-vételi folyamat más és más, így elkerülhetetlen az, hogy eltérés adódjon ügylet és ügylet, ár és ár között, még ha ránézésre a két ingatlan hasonló paraméterekkel rendelkezik is.

Jó, de akkor mégis hogyan tudunk reális árat meghatározni?

Az ingatlan értékének meghatározásához többféle módszert is használhatunk. A legegyszerűbb talán, ha a környékünkön egy hasonló paraméterű eladósorban lévő ingatlan árát vesszük alapul. Ezzel egy hozzávetőleges árat kaphatunk. Ezt az ármeghatározást veszik alapul az értékbecslés folyamán is, hiszen a fajlagos árat, azaz négyzetméter árat úgy számolják ki, hogy a szomszédos ingatlanok árát szokták visszaosztani az ingatlanok alapterületével. Ha ezzel az árral szorozzuk be az ingatlanunk alapterületét, máris egy becsült értéket kapunk az ingatlanunk árát illetően.

blake-wheeler-zBHU08hdzhY-unsplash.jpg (1.99 MB)

Bárcsak ilyen egyszerű lenne…

Könnyű dolguk lenne az értékbecslőknek, ha pusztán ennyi adatból meg tudnák határozni egy ingatlan értékét, azonban ez azért egy jóval összetettebb folyamat. A két ingatlan ára közt igen jelentős eltérést okozhat ugyanis az építési évek közötti eltérés, az ingatlan állapota, az épület alapanyaga, a kilátás, sőt a központtól mért távolság is. Ez az oka például annak is, hogy két Örökösföldi panellakásnak sem ugyanaz az ára. A reális érték meghatározása bizony nem egy könnyű feladat pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy minden vevőnek más az, ami fontos. Aki például családi házat keres Nyíregyháza csendesebb környékén, vagy akár az agglomerációban, annak kevésbé fontos a belváros közelsége.

Kérj tőlünk segítséget!

Így nézve a reális érték meghatározása nem is olyan egyszerű, viszont ingatlanszakértőink örömmel állnak a rendelkezésére. A nyíregyházi ingatlanpiac alapos, átfogó ismeretének köszönhetően naprakész tudással rendelkezünk az ingatlanárakat illetően ráadásul – mivel nap, mint nap találkozunk Nyíregyházi és környékbeli ingatlanokkal – az ármeghatározásban is a segítségedre lehetünk.

Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

 
Korábbi bejegyzések
Horváth Sára
Horváth Sára
Ügyvezető
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára. még több
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára.
Telefonszám +36 70 442 0922 E-mail sara@balanszingatlan.hu Iroda 4400 Nyíregyháza, István utca 32.
Komplex szolgáltatásaink
Az Ön érdekében!
Szolgáltatásaink
Munkatársaink
Ingatlan szakemberek
Ingatlanszakértőink