Ingatlan bérlés vagy vásárlás? Ingatlan bérlés vagy vásárlás? Melyik éri meg jobban?

2022. 08. 22.

Az ingatlanpiac fellendülésével egyre többen teszik fel magukban a kérdést: ingatlan bérlés vagy vásárlás a jobb megoldás? Tekintettel a ház megvásárlásával kapcsolatban felmerülő költségekre, a legtöbb fiatal önálló életét egy lakás bérlésével kezdi meg. Ahogy karriert építenek, pénzt takarítanak meg, és családokat alapítanak, sokan otthon vásárolnak. A korosztály másik végén a nyugdíjba vonuló ingatlantulajdonosok dönthetnek úgy, hogy eladják családi házukat és ismét bérlőkké válnak.

A továbbiakban néhány fontos szempont mentén végigvezetjük, hogy könnyen el tudja dönteni, melyik megoldás a megfelelőbb az Ön számára.

 

A vásárlás előnyei

 • Tőke építése az idő múlásával

A bérlőktől eltérően a háztulajdonosok idővel tőkét építenek. A legtöbb jelzálogkölcsön esetében az egyes havi befizetések egy része a hitel kamattartozását finanszírozza. A fennmaradó összeg a tőkét finanszírozza.  Minden egyes forint, amelyet a kölcsöntőke felé fordított, egy saját tőke forintját képviseli – azaz ingatlan tényleges tulajdonjogát.

 • AdókedvezményekSzámos kedvezmény kizárólag ingatlan vásárlása esetén igényelhető, míg ingatlan   bérlés esetén potenciálisan kevesebb állami támogatás, adókedvezmény áll rendelkezésre.
 • A bérleti jövedelem lehetősége

Még akkor is, ha kezdetben nem gondol otthonára, mint befektetési célú ingatlanra, később akár bevételi forrássá változtathatja.

 • Több kreatív szabadság

Háztulajdonosként a lakberendezési, barkácsprojekt és lakásfelújítási döntéseibe senki sem szólhat bele. Új fürdőszobai berendezéseket vásárolhat, konyháját korszerűsítheti vagy teraszt építhet szíve szerint.

A vásárlás hátrányai

 • Pénzügyi veszteség lehetősége

Bár a háztulajdon idővel növeli a saját tőkét, a saját tőke nem jelenti az automatikus profitot. Ha a lakástulajdonban lévő ingatlanértékek a ház tulajdonosaként töltött ideje alatt csökkennek, akkor az a pénzügyi veszteség kockázatát jelentheti az eladáskor.

 • Felelősség a karbantartásért és javításokért

Ingatlan tulajdonosként számíthat arra, hogy évente otthona piaci értékének mintegy 1% -át fizeti ezeknek a költségeknek a fedezésére.

 • Magas kezdeti költségek

Noha az előzetes házvásárlási költségek az előleg nagyságától és a ház értékétől függően nagyban különböznek, várhatóan otthona értékének legalább 5,5% -át kell költeni a kezdeti kiadásokra.

A bérlés előnyei

 • Nincs felelősség a karbantartásért vagy javításokért

Bérlőként nem vállal felelősséget az otthoni karbantartásért vagy a javítás költségeiért.

 • Könnyebb költözés

Bérlés esetén a költözés könnyebb, kevesebb időt és költséget jelent, ezáltal potenciálisan olcsóbb is. Ez az oka annak, hogy a bérlők gyakrabban váltják lakhelyüket.

 • Nincs kitéve az ingatlanpiacnak

Az ingatlan értéke ingadozik a változó gazdasági körülmények hatására, és idővel csökkenhet a piaci érték. Ha bérlő, akkor ez nem az Ön problémája – hanem a házigazdádé. ?

A bérlés hátrányai

 • Nincs tőkeépítés

Minden forint, amelyet bérleti díjként fizet, örökre eltűnik. Nem számít, mennyi ideig marad a bérleti egységében, bérleti szerződés alapján nem építhet tőkét az ingatlanban.

TIPP: Ha azt tervezi, hogy egy-két évnél hosszabb időre marad, akkor a hitelfelvétellel kombinált lakásvásárlás okosabb döntés lehet.

 • Változó bérleti díjak

A határozott idejű bérleti szerződés lejárata után a bérbeadó dönthet úgy, hogy emeli a bérleti díjat. Ez váratlan helyzetbe hozhatja a bérlőket.

 • Létbiztonság

Egy aktív bérleti szerződés nem hatalmazza fel, hogy az ingatlanban éljen a végtelenségig. A bérbeadó bármikor dönthet úgy, hogy felbontja a bérleti szerződést, és kilakoltatja a bérlőket. Természetesen a szerződésben foglaltak és a hatályos törvényi feltételek betartása mellett – Megfelelő felmondási idővel. Ez is komoly problémát okozhat a bérlőnek. Saját tulajdonú ingatlan esetén ez a veszély természetesen nem realizálható.

Összefoglalás

A leírt szempontok alapján talán már most is közelebb került a döntés meghozatalához. Kérdései merültek fel, továbbra is bizonytalan? Keresse szakértőinket, akik készséggel állnak rendelkezésére!

 
Korábbi bejegyzések
Elkérheti az ingatlanközvetítő az okmányokat?

Elkérheti az ingatlanközvetítő az okmányokat?

Bár ingatlanszakértőink viszonylag ritkán találkoznak a jelenséggel, időről-időre azonban egy-egy mutatás folyamán mégis felmerül a kérdés; vajon az ingatlanszakértő elkérheti az okmányokat? A következő blogunkban ennek járunk utána.

10 tipikus hiba, amelyet el kell kerülni az ingatlanvásárlásnál

10 tipikus hiba, amelyet el kell kerülni az ingatlanvásárlásnál

Az életben kevés olyan fontos döntés van, mint egy ingatlan megvásárlása. Az izgatottság és az újdonság varázsa sok esetben figyelmetlenné teszi az érdeklődőket, emiatt pedig szinte nincs olyan, aki ne követne el valamilyen tipikus hibát, melyek hátrányosan befolyásolják a döntésüket. Legújabb blogunkban összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni az ingatlanvásárlás sor...

Így zajlik nálunk egy értékbecslés

Így zajlik nálunk egy értékbecslés

Számos okból cserélhetnek gazdát az ingatlanok, lehet szó öröklésről, vagyonmegosztásról, adás-vételről vagy akár ajándékozásról is, egy azonban minden esetben közös – egy rosszul megállapított érték akár több milliós veszteséget is eredményezhet. Éppen ezért fontos minden esetben szakértői segítségét kérni, így teljesen biztosak lehetünk lakásunk, házunk, telkünk, esetleg üzlethelységünk értékébe...

Hogyan határozzuk meg egy ingatlan árát?

Hogyan határozzuk meg egy ingatlan árát?

Minden megbízásnál ez első lépések között egyeztetünk az ügyféllel az eladni kíván ingatlan áráról. A pontosan meghatározott árnak azonban igen sok összetevője van, amit gyakran az eladók csak nehezen tudnak egyedül megugrani, jól jöhet tehát egy ingatlanszakértő segítsége. Ebben a blogban a reális ár meghatározásához adunk egy kis segítséget.

Horváth Sára
Horváth Sára
Ügyvezető
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára. még több
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára.
Telefonszám +36 70 442 0922 E-mail sara@balanszingatlan.hu Iroda 4400 Nyíregyháza, István utca 32.
Komplex szolgáltatásaink
Az Ön érdekében!
Szolgáltatásaink
Munkatársaink
Ingatlan szakemberek
Ingatlanszakértőink