Ingatlan bérlés vagy vásárlás? Ingatlan bérlés vagy vásárlás? Melyik éri meg jobban?

2022. 08. 22.

Az ingatlanpiac fellendülésével egyre többen teszik fel magukban a kérdést: ingatlan bérlés vagy vásárlás a jobb megoldás? Tekintettel a ház megvásárlásával kapcsolatban felmerülő költségekre, a legtöbb fiatal önálló életét egy lakás bérlésével kezdi meg. Ahogy karriert építenek, pénzt takarítanak meg, és családokat alapítanak, sokan otthon vásárolnak. A korosztály másik végén a nyugdíjba vonuló ingatlantulajdonosok dönthetnek úgy, hogy eladják családi házukat és ismét bérlőkké válnak.

A továbbiakban néhány fontos szempont mentén végigvezetjük, hogy könnyen el tudja dönteni, melyik megoldás a megfelelőbb az Ön számára.

 

A vásárlás előnyei

 • Tőke építése az idő múlásával

A bérlőktől eltérően a háztulajdonosok idővel tőkét építenek. A legtöbb jelzálogkölcsön esetében az egyes havi befizetések egy része a hitel kamattartozását finanszírozza. A fennmaradó összeg a tőkét finanszírozza.  Minden egyes forint, amelyet a kölcsöntőke felé fordított, egy saját tőke forintját képviseli – azaz ingatlan tényleges tulajdonjogát.

 • AdókedvezményekSzámos kedvezmény kizárólag ingatlan vásárlása esetén igényelhető, míg ingatlan   bérlés esetén potenciálisan kevesebb állami támogatás, adókedvezmény áll rendelkezésre.
 • A bérleti jövedelem lehetősége

Még akkor is, ha kezdetben nem gondol otthonára, mint befektetési célú ingatlanra, később akár bevételi forrássá változtathatja.

 • Több kreatív szabadság

Háztulajdonosként a lakberendezési, barkácsprojekt és lakásfelújítási döntéseibe senki sem szólhat bele. Új fürdőszobai berendezéseket vásárolhat, konyháját korszerűsítheti vagy teraszt építhet szíve szerint.

A vásárlás hátrányai

 • Pénzügyi veszteség lehetősége

Bár a háztulajdon idővel növeli a saját tőkét, a saját tőke nem jelenti az automatikus profitot. Ha a lakástulajdonban lévő ingatlanértékek a ház tulajdonosaként töltött ideje alatt csökkennek, akkor az a pénzügyi veszteség kockázatát jelentheti az eladáskor.

 • Felelősség a karbantartásért és javításokért

Ingatlan tulajdonosként számíthat arra, hogy évente otthona piaci értékének mintegy 1% -át fizeti ezeknek a költségeknek a fedezésére.

 • Magas kezdeti költségek

Noha az előzetes házvásárlási költségek az előleg nagyságától és a ház értékétől függően nagyban különböznek, várhatóan otthona értékének legalább 5,5% -át kell költeni a kezdeti kiadásokra.

A bérlés előnyei

 • Nincs felelősség a karbantartásért vagy javításokért

Bérlőként nem vállal felelősséget az otthoni karbantartásért vagy a javítás költségeiért.

 • Könnyebb költözés

Bérlés esetén a költözés könnyebb, kevesebb időt és költséget jelent, ezáltal potenciálisan olcsóbb is. Ez az oka annak, hogy a bérlők gyakrabban váltják lakhelyüket.

 • Nincs kitéve az ingatlanpiacnak

Az ingatlan értéke ingadozik a változó gazdasági körülmények hatására, és idővel csökkenhet a piaci érték. Ha bérlő, akkor ez nem az Ön problémája – hanem a házigazdádé. ?

A bérlés hátrányai

 • Nincs tőkeépítés

Minden forint, amelyet bérleti díjként fizet, örökre eltűnik. Nem számít, mennyi ideig marad a bérleti egységében, bérleti szerződés alapján nem építhet tőkét az ingatlanban.

TIPP: Ha azt tervezi, hogy egy-két évnél hosszabb időre marad, akkor a hitelfelvétellel kombinált lakásvásárlás okosabb döntés lehet.

 • Változó bérleti díjak

A határozott idejű bérleti szerződés lejárata után a bérbeadó dönthet úgy, hogy emeli a bérleti díjat. Ez váratlan helyzetbe hozhatja a bérlőket.

 • Létbiztonság

Egy aktív bérleti szerződés nem hatalmazza fel, hogy az ingatlanban éljen a végtelenségig. A bérbeadó bármikor dönthet úgy, hogy felbontja a bérleti szerződést, és kilakoltatja a bérlőket. Természetesen a szerződésben foglaltak és a hatályos törvényi feltételek betartása mellett – Megfelelő felmondási idővel. Ez is komoly problémát okozhat a bérlőnek. Saját tulajdonú ingatlan esetén ez a veszély természetesen nem realizálható.

Összefoglalás

A leírt szempontok alapján talán már most is közelebb került a döntés meghozatalához. Kérdései merültek fel, továbbra is bizonytalan? Keresse szakértőinket, akik készséggel állnak rendelkezésére!

 
Korábbi bejegyzések
A legfontosabb tudnivalók a 2024-es CSOK Pluszról

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es CSOK Pluszról

A városi CSOK helyébe 2024-től a CSOK Plusz lép, mely egy új, kedvezményes hitelként fog szolgálni a családok számára. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb részleteket és feltételeket, hogy minden érdeklődő könnyen eligazodjon a programban.

Hogyan Válassz Megfelelő Ingatlanközvetítőt?

Hogyan Válassz Megfelelő Ingatlanközvetítőt?

Az ingatlanvásárlás vagy eladás egy rendkívül összetett folyamat lehet, amely során kulcsfontosságú tényező a megfelelő ingatlanközvetítő kiválasztása. Az ingatlanszakértő olyan szakember, aki mély ismerettel rendelkezik a helyi ingatlanpiacról, és hatékonyan támogathat téged az ingatlan megtalálásában vagy értékesítésében. De milyen szempontok szerint találhatod meg a legmegfelelőbb ingatlank...

Az Ideális Otthon: Ahol a Szívünk és a Funkció Találkozik

Az Ideális Otthon: Ahol a Szívünk és a Funkció Találkozik

Az otthon szent terület. Egy hely, ahol a reggelek kávéja és a családi vacsorák egyaránt hajlékra lelnek. De mik teszik valóban "ideálissá" az lakóházat? Ez egy olyan egyensúly kérdése, ahol a szívünk vágyai és a mindennapi funkciók összeérnek. Az előszűrés pontossága pedig éppen ebben segít.

Ellensúlyozható a jövő évben eltűnő lakástámogatások hatása?

Ellensúlyozható a jövő évben eltűnő lakástámogatások hatása?

Az elkövetkező évtől jelentős átalakításokat hoz a lakástámogatási rendszer, amelyek hatással lehetnek a lakásvásárlást tervező családok pénzügyi helyzetére is. Az átalakulás eredményeként számos jelenlegi kedvezmény megszűnik, miközben másoknál az elérhető támogatás összege növekedhet. Különösen nagyobb településeken élő családok kerülhetnek hátrányos helyzetbe, ha a lakásárak nem csökkennek lény...

Horváth Sára
Horváth Sára
Ügyvezető
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára. még több
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára.
Telefonszám +36 70 555 0212 E-mail sara@balanszingatlan.hu Iroda 4400 Nyíregyháza, István utca 32.
Komplex szolgáltatásaink
Az Ön érdekében!
Szolgáltatásaink
Munkatársaink
Ingatlan szakemberek
Ingatlanszakértőink