Ingatlanpiaci helyzetjelentés MI A HELYZET AZ INGATLANPIACON?

2022. 08. 22.

Hamarosan beindulhat az áresés az ingatlanpiacon. Nem kell azonban megijedni, várhatóan ez egy lassú folyamat lesz. Az árkorrekció mértéke a becslések szerint 5-10 százalékos csökkenés lesz. A jelenlegi állás alapján elmondható, hogy az ár fontosabb tényező a vevők számára, mint a helyszín és hajlandók nagyobb kompromisszumokat kötni.

A HARMADIK NEGYEDÉV

2019 harmadik negyedéve mérsékelt, ugyanakkor sokatmondó megtorpanást hozott az ingatlanpiacon, amely mind tranzakciószámban, mind az alacsonyabb keresletben, megmutatkozik. Az árak tekintetében még az enyhe növekedés jelei látszódnak. Vidéken 300- 400 ezer forint között alakult az elmúlt három hónap átlagos négyzetméterára.

 

NŐTT AZ ÖNERŐ MÉRTÉKE

A hitelpiaci mutatók közül említésre méltó változás a hitelfedezeti mutató terén zajlott le, ahol erőteljesebb csökkenés figyelhető meg, azaz a hiteligénylők nagyobb önerővel rendelkeztek, mint a korábbi negyedévekben.  A nagyobb önerőt feltételezhetően a sikeresen felvett Babaváró támogatások ingatlanvásárlási célra fordítása is okozta. A kormányzati intézkedésekkel összhangban nőtt továbbá a beadott CSOK igények aránya is.

 

ÉRTÉKESÍTÉSI IDŐ

Az áresés alapvető oka a kereslet csökkenéséből eredeztethető. Az árak csökkenése lassan alakul ki. Ennek az az oka, hogy az eladókat csak nehezen lehet meggyőzni arról, hogy csak a jól árazott ingatlanok adhatók el normális idősávon belül. Jelenleg is érezhető, hogy növekszik az átlagos értékesítési idő. Ez egy jól árazott ingatlan esetében átlagosan 1-2 hónap, míg túlárazott ingatlanok esetén 6 hónap – egy év is lehet.

 

INGATLAN, MINT BEFEKTETÉS

Az újonnan megjelent állami „szuperkötvény” hatására csökkenhet a befektetői vásárlások aránya. Ez a már ötödik éve tartó lakásdrágulás mértékét is fékezheti. Az elmúlt évek felfutásának hozadéka, hogy lényegében kifogytak az ingatlanpiacról azok a kecsegtető termékek, amelyeket korábban a befektetési célú vásárlók jó áron meg tudtak szerezni. Most a befektetőknek is nagyon kell keresgélniük, hosszasan utána kell járniuk, ha kedvező vételt szeretnének.

 
Korábbi bejegyzések
A legfontosabb tudnivalók a 2024-es CSOK Pluszról

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es CSOK Pluszról

A városi CSOK helyébe 2024-től a CSOK Plusz lép, mely egy új, kedvezményes hitelként fog szolgálni a családok számára. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb részleteket és feltételeket, hogy minden érdeklődő könnyen eligazodjon a programban.

Hogyan Válassz Megfelelő Ingatlanközvetítőt?

Hogyan Válassz Megfelelő Ingatlanközvetítőt?

Az ingatlanvásárlás vagy eladás egy rendkívül összetett folyamat lehet, amely során kulcsfontosságú tényező a megfelelő ingatlanközvetítő kiválasztása. Az ingatlanszakértő olyan szakember, aki mély ismerettel rendelkezik a helyi ingatlanpiacról, és hatékonyan támogathat téged az ingatlan megtalálásában vagy értékesítésében. De milyen szempontok szerint találhatod meg a legmegfelelőbb ingatlank...

Az Ideális Otthon: Ahol a Szívünk és a Funkció Találkozik

Az Ideális Otthon: Ahol a Szívünk és a Funkció Találkozik

Az otthon szent terület. Egy hely, ahol a reggelek kávéja és a családi vacsorák egyaránt hajlékra lelnek. De mik teszik valóban "ideálissá" az lakóházat? Ez egy olyan egyensúly kérdése, ahol a szívünk vágyai és a mindennapi funkciók összeérnek. Az előszűrés pontossága pedig éppen ebben segít.

Ellensúlyozható a jövő évben eltűnő lakástámogatások hatása?

Ellensúlyozható a jövő évben eltűnő lakástámogatások hatása?

Az elkövetkező évtől jelentős átalakításokat hoz a lakástámogatási rendszer, amelyek hatással lehetnek a lakásvásárlást tervező családok pénzügyi helyzetére is. Az átalakulás eredményeként számos jelenlegi kedvezmény megszűnik, miközben másoknál az elérhető támogatás összege növekedhet. Különösen nagyobb településeken élő családok kerülhetnek hátrányos helyzetbe, ha a lakásárak nem csökkennek lény...

Horváth Sára
Horváth Sára
Ügyvezető
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára. még több
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára.
Telefonszám +36 70 555 0212 E-mail sara@balanszingatlan.hu Iroda 4400 Nyíregyháza, István utca 32.
Komplex szolgáltatásaink
Az Ön érdekében!
Szolgáltatásaink
Munkatársaink
Ingatlan szakemberek
Ingatlanszakértőink