Ingatlanpiaci helyzetjelentés MI A HELYZET AZ INGATLANPIACON?

2022. 08. 22.

Hamarosan beindulhat az áresés az ingatlanpiacon. Nem kell azonban megijedni, várhatóan ez egy lassú folyamat lesz. Az árkorrekció mértéke a becslések szerint 5-10 százalékos csökkenés lesz. A jelenlegi állás alapján elmondható, hogy az ár fontosabb tényező a vevők számára, mint a helyszín és hajlandók nagyobb kompromisszumokat kötni.

A HARMADIK NEGYEDÉV

2019 harmadik negyedéve mérsékelt, ugyanakkor sokatmondó megtorpanást hozott az ingatlanpiacon, amely mind tranzakciószámban, mind az alacsonyabb keresletben, megmutatkozik. Az árak tekintetében még az enyhe növekedés jelei látszódnak. Vidéken 300- 400 ezer forint között alakult az elmúlt három hónap átlagos négyzetméterára.

 

NŐTT AZ ÖNERŐ MÉRTÉKE

A hitelpiaci mutatók közül említésre méltó változás a hitelfedezeti mutató terén zajlott le, ahol erőteljesebb csökkenés figyelhető meg, azaz a hiteligénylők nagyobb önerővel rendelkeztek, mint a korábbi negyedévekben.  A nagyobb önerőt feltételezhetően a sikeresen felvett Babaváró támogatások ingatlanvásárlási célra fordítása is okozta. A kormányzati intézkedésekkel összhangban nőtt továbbá a beadott CSOK igények aránya is.

 

ÉRTÉKESÍTÉSI IDŐ

Az áresés alapvető oka a kereslet csökkenéséből eredeztethető. Az árak csökkenése lassan alakul ki. Ennek az az oka, hogy az eladókat csak nehezen lehet meggyőzni arról, hogy csak a jól árazott ingatlanok adhatók el normális idősávon belül. Jelenleg is érezhető, hogy növekszik az átlagos értékesítési idő. Ez egy jól árazott ingatlan esetében átlagosan 1-2 hónap, míg túlárazott ingatlanok esetén 6 hónap – egy év is lehet.

 

INGATLAN, MINT BEFEKTETÉS

Az újonnan megjelent állami „szuperkötvény” hatására csökkenhet a befektetői vásárlások aránya. Ez a már ötödik éve tartó lakásdrágulás mértékét is fékezheti. Az elmúlt évek felfutásának hozadéka, hogy lényegében kifogytak az ingatlanpiacról azok a kecsegtető termékek, amelyeket korábban a befektetési célú vásárlók jó áron meg tudtak szerezni. Most a befektetőknek is nagyon kell keresgélniük, hosszasan utána kell járniuk, ha kedvező vételt szeretnének.

 
Korábbi bejegyzések
Horváth Sára
Horváth Sára
Ügyvezető
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára. még több
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára.
Telefonszám +36 70 442 0922 E-mail sara@balanszingatlan.hu Iroda 4400 Nyíregyháza, István utca 32.
Komplex szolgáltatásaink
Az Ön érdekében!
Szolgáltatásaink
Munkatársaink
Ingatlan szakemberek
Ingatlan szakértőink