Ingatlanpiaci helyzetjelentés MI A HELYZET AZ INGATLANPIACON?

2022. 08. 22.

Hamarosan beindulhat az áresés az ingatlanpiacon. Nem kell azonban megijedni, várhatóan ez egy lassú folyamat lesz. Az árkorrekció mértéke a becslések szerint 5-10 százalékos csökkenés lesz. A jelenlegi állás alapján elmondható, hogy az ár fontosabb tényező a vevők számára, mint a helyszín és hajlandók nagyobb kompromisszumokat kötni.

A HARMADIK NEGYEDÉV

2019 harmadik negyedéve mérsékelt, ugyanakkor sokatmondó megtorpanást hozott az ingatlanpiacon, amely mind tranzakciószámban, mind az alacsonyabb keresletben, megmutatkozik. Az árak tekintetében még az enyhe növekedés jelei látszódnak. Vidéken 300- 400 ezer forint között alakult az elmúlt három hónap átlagos négyzetméterára.

 

NŐTT AZ ÖNERŐ MÉRTÉKE

A hitelpiaci mutatók közül említésre méltó változás a hitelfedezeti mutató terén zajlott le, ahol erőteljesebb csökkenés figyelhető meg, azaz a hiteligénylők nagyobb önerővel rendelkeztek, mint a korábbi negyedévekben.  A nagyobb önerőt feltételezhetően a sikeresen felvett Babaváró támogatások ingatlanvásárlási célra fordítása is okozta. A kormányzati intézkedésekkel összhangban nőtt továbbá a beadott CSOK igények aránya is.

 

ÉRTÉKESÍTÉSI IDŐ

Az áresés alapvető oka a kereslet csökkenéséből eredeztethető. Az árak csökkenése lassan alakul ki. Ennek az az oka, hogy az eladókat csak nehezen lehet meggyőzni arról, hogy csak a jól árazott ingatlanok adhatók el normális idősávon belül. Jelenleg is érezhető, hogy növekszik az átlagos értékesítési idő. Ez egy jól árazott ingatlan esetében átlagosan 1-2 hónap, míg túlárazott ingatlanok esetén 6 hónap – egy év is lehet.

 

INGATLAN, MINT BEFEKTETÉS

Az újonnan megjelent állami „szuperkötvény” hatására csökkenhet a befektetői vásárlások aránya. Ez a már ötödik éve tartó lakásdrágulás mértékét is fékezheti. Az elmúlt évek felfutásának hozadéka, hogy lényegében kifogytak az ingatlanpiacról azok a kecsegtető termékek, amelyeket korábban a befektetési célú vásárlók jó áron meg tudtak szerezni. Most a befektetőknek is nagyon kell keresgélniük, hosszasan utána kell járniuk, ha kedvező vételt szeretnének.

 
Korábbi bejegyzések
Elkérheti az ingatlanközvetítő az okmányokat?

Elkérheti az ingatlanközvetítő az okmányokat?

Bár ingatlanszakértőink viszonylag ritkán találkoznak a jelenséggel, időről-időre azonban egy-egy mutatás folyamán mégis felmerül a kérdés; vajon az ingatlanszakértő elkérheti az okmányokat? A következő blogunkban ennek járunk utána.

10 tipikus hiba, amelyet el kell kerülni az ingatlanvásárlásnál

10 tipikus hiba, amelyet el kell kerülni az ingatlanvásárlásnál

Az életben kevés olyan fontos döntés van, mint egy ingatlan megvásárlása. Az izgatottság és az újdonság varázsa sok esetben figyelmetlenné teszi az érdeklődőket, emiatt pedig szinte nincs olyan, aki ne követne el valamilyen tipikus hibát, melyek hátrányosan befolyásolják a döntésüket. Legújabb blogunkban összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni az ingatlanvásárlás sor...

Így zajlik nálunk egy értékbecslés

Így zajlik nálunk egy értékbecslés

Számos okból cserélhetnek gazdát az ingatlanok, lehet szó öröklésről, vagyonmegosztásról, adás-vételről vagy akár ajándékozásról is, egy azonban minden esetben közös – egy rosszul megállapított érték akár több milliós veszteséget is eredményezhet. Éppen ezért fontos minden esetben szakértői segítségét kérni, így teljesen biztosak lehetünk lakásunk, házunk, telkünk, esetleg üzlethelységünk értékébe...

Hogyan határozzuk meg egy ingatlan árát?

Hogyan határozzuk meg egy ingatlan árát?

Minden megbízásnál ez első lépések között egyeztetünk az ügyféllel az eladni kíván ingatlan áráról. A pontosan meghatározott árnak azonban igen sok összetevője van, amit gyakran az eladók csak nehezen tudnak egyedül megugrani, jól jöhet tehát egy ingatlanszakértő segítsége. Ebben a blogban a reális ár meghatározásához adunk egy kis segítséget.

Horváth Sára
Horváth Sára
Ügyvezető
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára. még több
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára.
Telefonszám +36 70 442 0922 E-mail sara@balanszingatlan.hu Iroda 4400 Nyíregyháza, István utca 32.
Komplex szolgáltatásaink
Az Ön érdekében!
Szolgáltatásaink
Munkatársaink
Ingatlan szakemberek
Ingatlanszakértőink