Ki fizeti az ingatlanközvetítőt?

2022. 08. 22.

Mind a vevők, mind az eladók számára értékes, sokszor nélkülözhetetlen lehet egy ingatlanügynök. A tapasztalt szakember végigvezeti Önt a sokszor bonyolult, összetett vásárlási/eladási folyamaton, biztosítja a dolgok zökkenőmentes működését. De valójában ki fizeti az ingatlanügynök megbízási díját?

TÉRJÜNK IS A LÉNYEGRE

Az általános gyakorlat szerint az ingatlanközvetítő díjat, az úgynevezett sikerdíjat az eladó fizeti meg. A közvetítői díjat általában a sikeres eladást követően kell megfizetni.

MENNYI A JUTALÉK?

Az  ingatlanügynökök megbízási díja ingatlanirodánként eltérő lehet, általánosan az ingatlan vételárának 3-6% -a. A díjat tehát az eladó fizeti, sikeres adásvételt követően, kivéve ha valamilyen más megállapodás született. Az ingatlanügynök díjának minden részletét a szerződésben kell rögzíteni, amelyet az ingatlan felvételekor írnak alá – Ne féljen kérdéseket feltenni, ha valamiben bizonytalan!

A legtöbb esetben az olyan dolgok, mint a fényképezés, az ingatlan hirdetésének költsége, valamint a nyomtatott anyagok vagy táblák díjai nem kerülnek felszámításra az eladó részére – ezáltal jelentős összegeket spórolhat.

AZ INGATLANOS SZEREPE

Ha jó ingatlanszakértőt választ, a befektetése (ingatlanközvetítői díj) hamar megtérül. Egy szakemberrel időt nyerhet, hiszen megóvhatja Önt olyan rossz döntésektől, melyek a közvetítői jutaléknál is nagyobb kiadást jelenthetnek. Egy szakemberrel a hátunk mögött jogi és adózási kérdésekben is könnyebben eligazodunk.

Egy megbízható, nagyobb ingatlanközvetítő iroda még további plusz értékeket kínál: hitelügyintézés, energetikai tanúsítvány készíttetése vagy ügyvéd biztosítása. A Balansz Ingatlanstúdiónál mindez rendelkezésre áll, ezért is érdemes hozzánk fordulnia ingatlan tulajdonosként.

 
Korábbi bejegyzések
A legfontosabb tudnivalók a 2024-es CSOK Pluszról

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es CSOK Pluszról

A városi CSOK helyébe 2024-től a CSOK Plusz lép, mely egy új, kedvezményes hitelként fog szolgálni a családok számára. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb részleteket és feltételeket, hogy minden érdeklődő könnyen eligazodjon a programban.

Hogyan Válassz Megfelelő Ingatlanközvetítőt?

Hogyan Válassz Megfelelő Ingatlanközvetítőt?

Az ingatlanvásárlás vagy eladás egy rendkívül összetett folyamat lehet, amely során kulcsfontosságú tényező a megfelelő ingatlanközvetítő kiválasztása. Az ingatlanszakértő olyan szakember, aki mély ismerettel rendelkezik a helyi ingatlanpiacról, és hatékonyan támogathat téged az ingatlan megtalálásában vagy értékesítésében. De milyen szempontok szerint találhatod meg a legmegfelelőbb ingatlank...

Az Ideális Otthon: Ahol a Szívünk és a Funkció Találkozik

Az Ideális Otthon: Ahol a Szívünk és a Funkció Találkozik

Az otthon szent terület. Egy hely, ahol a reggelek kávéja és a családi vacsorák egyaránt hajlékra lelnek. De mik teszik valóban "ideálissá" az lakóházat? Ez egy olyan egyensúly kérdése, ahol a szívünk vágyai és a mindennapi funkciók összeérnek. Az előszűrés pontossága pedig éppen ebben segít.

Ellensúlyozható a jövő évben eltűnő lakástámogatások hatása?

Ellensúlyozható a jövő évben eltűnő lakástámogatások hatása?

Az elkövetkező évtől jelentős átalakításokat hoz a lakástámogatási rendszer, amelyek hatással lehetnek a lakásvásárlást tervező családok pénzügyi helyzetére is. Az átalakulás eredményeként számos jelenlegi kedvezmény megszűnik, miközben másoknál az elérhető támogatás összege növekedhet. Különösen nagyobb településeken élő családok kerülhetnek hátrányos helyzetbe, ha a lakásárak nem csökkennek lény...

Horváth Sára
Horváth Sára
Ügyvezető
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára. még több
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára.
Telefonszám +36 70 555 0212 E-mail sara@balanszingatlan.hu Iroda 4400 Nyíregyháza, István utca 32.
Komplex szolgáltatásaink
Az Ön érdekében!
Szolgáltatásaink
Munkatársaink
Ingatlan szakemberek
Ingatlanszakértőink