Ki fizeti az ingatlanközvetítőt?

2022. 08. 22.

Mind a vevők, mind az eladók számára értékes, sokszor nélkülözhetetlen lehet egy ingatlanügynök. A tapasztalt szakember végigvezeti Önt a sokszor bonyolult, összetett vásárlási/eladási folyamaton, biztosítja a dolgok zökkenőmentes működését. De valójában ki fizeti az ingatlanügynök megbízási díját?

TÉRJÜNK IS A LÉNYEGRE

Az általános gyakorlat szerint az ingatlanközvetítő díjat, az úgynevezett sikerdíjat az eladó fizeti meg. A közvetítői díjat általában a sikeres eladást követően kell megfizetni.

MENNYI A JUTALÉK?

Az  ingatlanügynökök megbízási díja ingatlanirodánként eltérő lehet, általánosan az ingatlan vételárának 3-6% -a. A díjat tehát az eladó fizeti, sikeres adásvételt követően, kivéve ha valamilyen más megállapodás született. Az ingatlanügynök díjának minden részletét a szerződésben kell rögzíteni, amelyet az ingatlan felvételekor írnak alá – Ne féljen kérdéseket feltenni, ha valamiben bizonytalan!

A legtöbb esetben az olyan dolgok, mint a fényképezés, az ingatlan hirdetésének költsége, valamint a nyomtatott anyagok vagy táblák díjai nem kerülnek felszámításra az eladó részére – ezáltal jelentős összegeket spórolhat.

AZ INGATLANOS SZEREPE

Ha jó ingatlanszakértőt választ, a befektetése (ingatlanközvetítői díj) hamar megtérül. Egy szakemberrel időt nyerhet, hiszen megóvhatja Önt olyan rossz döntésektől, melyek a közvetítői jutaléknál is nagyobb kiadást jelenthetnek. Egy szakemberrel a hátunk mögött jogi és adózási kérdésekben is könnyebben eligazodunk.

Egy megbízható, nagyobb ingatlanközvetítő iroda még további plusz értékeket kínál: hitelügyintézés, energetikai tanúsítvány készíttetése vagy ügyvéd biztosítása. A Balansz Ingatlanstúdiónál mindez rendelkezésre áll, ezért is érdemes hozzánk fordulnia ingatlan tulajdonosként.

 
Korábbi bejegyzések
Horváth Sára
Horváth Sára
Ügyvezető
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára. még több
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára.
Telefonszám +36 70 442 0922 E-mail sara@balanszingatlan.hu Iroda 4400 Nyíregyháza, István utca 32.
Komplex szolgáltatásaink
Az Ön érdekében!
Szolgáltatásaink
Munkatársaink
Ingatlan szakemberek
Ingatlan szakértőink