Ki fizeti az ingatlanközvetítőt?

2022. 08. 22.

Mind a vevők, mind az eladók számára értékes, sokszor nélkülözhetetlen lehet egy ingatlanügynök. A tapasztalt szakember végigvezeti Önt a sokszor bonyolult, összetett vásárlási/eladási folyamaton, biztosítja a dolgok zökkenőmentes működését. De valójában ki fizeti az ingatlanügynök megbízási díját?

TÉRJÜNK IS A LÉNYEGRE

Az általános gyakorlat szerint az ingatlanközvetítő díjat, az úgynevezett sikerdíjat az eladó fizeti meg. A közvetítői díjat általában a sikeres eladást követően kell megfizetni.

MENNYI A JUTALÉK?

Az  ingatlanügynökök megbízási díja ingatlanirodánként eltérő lehet, általánosan az ingatlan vételárának 3-6% -a. A díjat tehát az eladó fizeti, sikeres adásvételt követően, kivéve ha valamilyen más megállapodás született. Az ingatlanügynök díjának minden részletét a szerződésben kell rögzíteni, amelyet az ingatlan felvételekor írnak alá – Ne féljen kérdéseket feltenni, ha valamiben bizonytalan!

A legtöbb esetben az olyan dolgok, mint a fényképezés, az ingatlan hirdetésének költsége, valamint a nyomtatott anyagok vagy táblák díjai nem kerülnek felszámításra az eladó részére – ezáltal jelentős összegeket spórolhat.

AZ INGATLANOS SZEREPE

Ha jó ingatlanszakértőt választ, a befektetése (ingatlanközvetítői díj) hamar megtérül. Egy szakemberrel időt nyerhet, hiszen megóvhatja Önt olyan rossz döntésektől, melyek a közvetítői jutaléknál is nagyobb kiadást jelenthetnek. Egy szakemberrel a hátunk mögött jogi és adózási kérdésekben is könnyebben eligazodunk.

Egy megbízható, nagyobb ingatlanközvetítő iroda még további plusz értékeket kínál: hitelügyintézés, energetikai tanúsítvány készíttetése vagy ügyvéd biztosítása. A Balansz Ingatlanstúdiónál mindez rendelkezésre áll, ezért is érdemes hozzánk fordulnia ingatlan tulajdonosként.

 
Korábbi bejegyzések
Elkérheti az ingatlanközvetítő az okmányokat?

Elkérheti az ingatlanközvetítő az okmányokat?

Bár ingatlanszakértőink viszonylag ritkán találkoznak a jelenséggel, időről-időre azonban egy-egy mutatás folyamán mégis felmerül a kérdés; vajon az ingatlanszakértő elkérheti az okmányokat? A következő blogunkban ennek járunk utána.

10 tipikus hiba, amelyet el kell kerülni az ingatlanvásárlásnál

10 tipikus hiba, amelyet el kell kerülni az ingatlanvásárlásnál

Az életben kevés olyan fontos döntés van, mint egy ingatlan megvásárlása. Az izgatottság és az újdonság varázsa sok esetben figyelmetlenné teszi az érdeklődőket, emiatt pedig szinte nincs olyan, aki ne követne el valamilyen tipikus hibát, melyek hátrányosan befolyásolják a döntésüket. Legújabb blogunkban összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni az ingatlanvásárlás sor...

Így zajlik nálunk egy értékbecslés

Így zajlik nálunk egy értékbecslés

Számos okból cserélhetnek gazdát az ingatlanok, lehet szó öröklésről, vagyonmegosztásról, adás-vételről vagy akár ajándékozásról is, egy azonban minden esetben közös – egy rosszul megállapított érték akár több milliós veszteséget is eredményezhet. Éppen ezért fontos minden esetben szakértői segítségét kérni, így teljesen biztosak lehetünk lakásunk, házunk, telkünk, esetleg üzlethelységünk értékébe...

Hogyan határozzuk meg egy ingatlan árát?

Hogyan határozzuk meg egy ingatlan árát?

Minden megbízásnál ez első lépések között egyeztetünk az ügyféllel az eladni kíván ingatlan áráról. A pontosan meghatározott árnak azonban igen sok összetevője van, amit gyakran az eladók csak nehezen tudnak egyedül megugrani, jól jöhet tehát egy ingatlanszakértő segítsége. Ebben a blogban a reális ár meghatározásához adunk egy kis segítséget.

Horváth Sára
Horváth Sára
Ügyvezető
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára. még több
Célom a hatékony és az eredményes közvetítés. Számos olyan probléma merülhet fel, amivel Ön még nem találkozott. Több éves ingatlan értékesítő és vezetői tapasztalatból kifolyólag szinte mindenre találok megoldást. Az elmúlt években sokat tanultam, utaztam, üzleti képzésre jártam, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani meglévő és leendő ügyfeleink számára.
Telefonszám +36 70 442 0922 E-mail sara@balanszingatlan.hu Iroda 4400 Nyíregyháza, István utca 32.
Komplex szolgáltatásaink
Az Ön érdekében!
Szolgáltatásaink
Munkatársaink
Ingatlan szakemberek
Ingatlanszakértőink